Ingrediënten

Vraag naar het ruime aanbod van verschillende soorten kazen voor fondue in de winkel. We adviseren je graag.

Om je vingers bij af te likken

Kaasfondue

Bereiding

Bereiding
• Zorg dat de kaas op kamertemperatuur is.
• Een teentje knoflook pletten en halveren en de (fondue)pan ermee inwrijven.
• Voor een sterkere knoflooksmaak teentjes in de pan laten meekoken.
• Voor een nog sterkere knoflooksmaak teentje uitpersen in de wijn.
• Eventueel een scheut wijn achterhouden om het bindmiddel mee aan te roeren.
• De wijn (of kan ook appelsap) in de pan gieten en aan de kook brengen tot het bruist.
• Toegevoegde knoflook er weer uitvissen.
• Voeg een scheutje citroensap toe, hierdoor smelt de kaas beter, en het zorgt voor een homogener mengsel
• De kaas toevoegen en onder voortdurend roeren laten smelten. Beetje bij beetje toevoegen werkt het beste.
• Het kaasmengsel niet te hard laten koken en niet te lang verhitten. Het wordt dan rubberachtig en moeilijk te verteren.
• De fondue binden totdat een homogene massa ontstaat.
• De fondue op smaak brengen met kruiden ( zout, peper en nootmuskaat voor de standaard fondues).

Lekker om in de kaas te dopen:
• Olijven, zoete olijven
• stokbrood, zuurdesembrood, knoflookbrood
• paprika
• gekookte krieltjes
• champignons (met een spatje citroensap)
• komkommer
• tomaatjes
• broccoli (even blancheren)
• bloemkool (even blancheren)
• prei (kort blancheren)
• zilveruitjes
• augurken
• nachochips
• druiven, ananas
• droge worstjes, grillham, salami

Weetjes:
Alcohol
Van kaasfondue wordt je niet dronken. Bijna alle alcohol verdampt tijdens het koken. Alcohol kookt al bij 70 graden, tegen de tijd dat de wijn ‘echt’ kookt is de alcohol er dus al uit. Je kunt er dus rustig nog een lekkere witte wijn bij drinken!

Wijn
De gekozen wijn voor in de kaasfondue zal vast invloed hebben op de smaak. Neem een eenvoudige droge witte wijn(geen mousserende wijn). Een licht zure wijn zal de kaas beter laten smelten en helpen een homogeen mengsel te krijgen, denk aan een pinot blanc of een sauvignon blanc. Bij een zoete wijn als een chardonnay of pinot gris helpt een scheutje citroensap.

Binden
Binden is niet alleen om de fondue dikker te maken, maar ook om te voorkomen dat de kaas en de wijn uit elkaar vallen. Water en vet mengen niet van nature. Afhankelijk van de vetheid van de kaas kan het zijn dat je wat extra maïzena nodig hebt, maar probeer het dan steeds met kleine beetjes, anders krijg je een kaasklomp, geen fondue.

Binden kan met elke smaakneutraal bindmiddel. Bijvoorbeeld maïzena. Deze aanroeren met een scheutje wijn, water of de kirsch. Makkelijker is het gebruik van een alles binder die je rechtstreeks in de fondue gooit tot de gewenste dikte bereikt is.

Raspen
De kaas voor de fondue kunt u door ons laten raspen. Je kunt ook uw eigen kaasfondue samenstellen of laat je informeren!

Verhitten
Een belangrijke factor voor een goede kaasfondue is de temperatuur die het mengsel bereikt. Deze mag niet te hoog worden. De alcohol in de wijn kookt bij een temperatuur van 70 graden en dat is prima voor een kaasfondue. Kook je de wijn of het wijn/kaas mengsel te lang dan verdampt alle alcohol, stijgt de temperatuur en wordt de kaas een klomp. Bij kaasfondues die geen alcohol bevatten is het opletten dat het vocht niet kookt (vervanger van alcohol is bv bouillon).

Brood
Wat ouder en uitgedroogd (stok)brood werkt het beste. Vers brood glijd makkelijk van de vork. Breek of snij het brood in grove stukken. Ook lekker: Turks brood, zuurdesembrood of Knoflookbrood, koekepan inwrijven met knoflook of knoflook uitpersen. boter in de pan en blokjes witbrood goudbruin roosteren

Kaasfondue zwaar op de maag?
Door een klein mespuntje maagzout (bikarbonadepoeder, zuiveringszout) aan je kaasfondue toe te voegen wordt je fondue wat minder machtig en heerlijk luchtig. ( gebruik zeker niet te veel en el blijven roeren, anders rijst alles de pan uit.) beïnvloed de smaak niet.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nog meer lekkers